Tak się zaczęło......
Od dłuższego czasu "buszuję" po internecie, przeglądam głównie blogi, które inspirują, wywołują pozytywne emocje... aż pewnego dnia i ja postanowiłam wyruszyć w "blogową" przygodę. Nie było łatwo, myśli kłębiły się jak szalone.. ale zaczęłam i wierzę, że wytrwam :)
Fotografia..... uwielbiam "łapać chwile", zdjęcia robię zwykłym Smartfonem bądź dziesięcioletnią cyfrówką, która działa tylko w trybie SCN (tylko jeden kolor - czarno - biały;) a w dodatku flesz też robi "psikusa"...;) Ale nie jest aż tak źle ;)
Kwiaty .... moja kochana babcia, którą baaardzooo szanuję wpoiła mi miłość do kwiatów(odkryłam ją całkiem niedawno bo jakiś czas temu nawet kaktus nie przetrwał ;) a teraz..rosną jak szalone!!!! Pelargonie, surfinie,lawenda... dbam, szanuję i zachwycam się :)
Kuchnia.... hm.... od roku piekę, przyprawiam, gotuję i ekpsperymentuję tworząc nowe smaki :)
Kalafior pod beszamelem
Składniki:
1 kalafior
5 plastrów szynki
pół kostki masła
3 łyżki mąki
200 ml śmietany 18%
150 g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafior dzielimy na "różyczki" i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając wlewamy śmietankę, przyprawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kalafior, zalewamy beszamelem, posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką i starkowanym serem . Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku około 20-25 minut.
SMACZNEGO :)
I tyle na dzisiaj :)
Pozdrawiam serdecznie :):)
................................. Marta :):)
Witam w blogowym świecie:) Powodzenia i dużo pomysłów życzę:)
OdpowiedzUsuńPatrycja
Dziękuję :):) mam głowę "pełną" pomysłów i ogromną chęć podzielenia się nimi :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń