Potrzebne będą:
- 0,5 kg mąki żytniej chlebowej
- 0,5 kg mąki pszennej
- zakwas (polecam przepis na Zakwas według Liski z White Plate)
- litr zimnej wody
- duża łyżka soli
- duża garść słonecznika prażonego ( lub inne nasionka według uznania)
- paczka suchych drożdży
Przygotowanie:
1. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy.
2. Dodajemy zakwas wymieszany w litrze zimnej wody, łączymy składniki (najlepiej drewnianą łyżką).
3. Przekładamy do trzech blaszek (tzw.mniejszych keksówek) i zostawiamy na noc w lekko uchylonym zimnym piekarniku. Rano smarujemy chlebek wodą. Pieczemy 1h 20 min.w 180st w NIEnagrzanym wcześniej piekarniku.
I tyle :) smaczny, prosty i zdrowy :))
SMACZNEGO!!
Brzmi prosto, chyba trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam talentu do pieczenia,
wypróbowałam już tyle przepisów i za każdym razem coś wyszło nie tak.
Pozdrawiam Anka
Aniu mi również nie wychodziło... ile mi to chlebków wykipiało...wychodziły zakalce..ach.. ale nie poddawałam się, bo uwielbiam zapach pieczonego chleba i ta skórka chrupiąca...z masełkiem...mam chyba jakiegoś bzika;p wierzę, że z tego przepisu naprawdę wyjdzie Tobie wyśmienity chlebek:)) jakbyś miała jakieś pytania służę pomocą:) pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam zapach pieczonego chleba, dlatego ciągle próbuję znaleźć idealny przepis:)
OdpowiedzUsuńPora nastawić zakwas, zobaczymy co wyjdzie:))
Trzymam kciuki za pomyślny wypiek :))
Usuń