20.05.2015

Chleb na zakwasie idealny dla zapracowanych

Nie wyobrażam sobie dnia bez świeżego chleba, ilekroć zjem chlebek kupiony dopadają mnie jakieś wyrzuty...że chemia..nie wiadomo co w nim jest itp....( jestem zdrowo pokręcona wiem..wiem..;P) Piekłam chlebków naprawdę sporo i tych na zakwasie jak i na drożdżach.. przepisów też przestudiowałam masę... aż w końcu przystałam na tym...  jest bardzo prosty i tak naprawdę robi się sam ;)


Potrzebne będą:
- 0,5 kg mąki żytniej chlebowej
- 0,5 kg mąki pszennej
- zakwas (polecam przepis na Zakwas według Liski z White Plate)
- litr zimnej wody
- duża łyżka soli
- duża garść słonecznika prażonego ( lub inne nasionka według uznania)
- paczka suchych drożdży
Przygotowanie:
1. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy.
2. Dodajemy zakwas wymieszany w litrze zimnej wody, łączymy składniki (najlepiej drewnianą łyżką).
3. Przekładamy do trzech blaszek (tzw.mniejszych keksówek) i zostawiamy na noc w lekko uchylonym zimnym piekarniku. Rano smarujemy chlebek wodą. Pieczemy 1h 20 min.w 180st w NIEnagrzanym wcześniej piekarniku.
I tyle :) smaczny, prosty i zdrowy :))
                                                            SMACZNEGO!!

4 komentarze:

  1. Brzmi prosto, chyba trzeba wypróbować:)
    Niestety nie mam talentu do pieczenia,
    wypróbowałam już tyle przepisów i za każdym razem coś wyszło nie tak.
    Pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu mi również nie wychodziło... ile mi to chlebków wykipiało...wychodziły zakalce..ach.. ale nie poddawałam się, bo uwielbiam zapach pieczonego chleba i ta skórka chrupiąca...z masełkiem...mam chyba jakiegoś bzika;p wierzę, że z tego przepisu naprawdę wyjdzie Tobie wyśmienity chlebek:)) jakbyś miała jakieś pytania służę pomocą:) pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Również uwielbiam zapach pieczonego chleba, dlatego ciągle próbuję znaleźć idealny przepis:)
    Pora nastawić zakwas, zobaczymy co wyjdzie:))

    OdpowiedzUsuń